Bloem
Ecuador rose

Maak kennis met Flowex directeuren Marcel Ursem en Peter Meskers

In 2002 werd Flowex opgericht als bescheiden bedrijf met een klein assortiment snijbloemen uit Zuid-Amerika, waarbij vooral de Nederlandse markt werd bediend. Nu, ruim 20 jaar later is Flowex uitgegroeid tot een bloeiend internationaal import- en export bedrijf. Hoog tijd om kennis te maken met directeuren Marcel Ursem en Peter Meskers!

Als vader van 4 zoons en een hond is Marcel een echte familieman en ontzettend trots op zijn gezin. Naast zijn gezin is hij graag sportief bezig en is hij vaak op de tennis of padelbaan te vinden. Sociaal, eigenwijs en denkend in oplossingen, niet in problemen, zo kan je hem omschrijven.

Met zijn 2 zoons en zijn vrouw woont Peter in Noordwijk. In zijn vrije tijd sport hij graag. Waarbij voetbal, hardlopen en wielrennen favoriet zijn. Peter is integer, betrouwbaar, klantgericht, doet wat hij zegt en kijkt constant naar verbeteringen.

“Laten we bij het begin beginnen, hoe zijn jullie bij Flowex terecht gekomen?”

Marcel: “Peter en ik kende elkaar al vanuit ons vorige werk bij Heembloemex. Toen Peter naar Flowex ging ben ik hem een jaar later achterna gegaan en zo ben ik bij Flowex terecht gekomen. Toen wij bij Flowex kwamen was het een klein bedrijf van 4 personen en een klein aantal klanten. Er waren toen grote kansen om te groeien. Deze kansen hebben wij gepakt en inmiddels is dit  ook goed zichtbaar geworden. We zijn uitgegroeid naar een bedrijf met een miljoenen omzet die bloemen levert aan 24 landen. Iets om zeer trots op te zijn”.

Peter: “Na ongeveer 16 jaar al in de bloemenexport gewerkt te hebben ben ik in 2011 bij Flowex begonnen. Het eerste jaar vond ik ontzettend wennen. Flowex (onderdeel van de Flowerexpress group) bestond toen al sinds 2002, opgericht door Peter van der Eijk samen met Paolo Santacroce.Het begon erg succesvol, maar door de crisis in 2008 was er veel omzet verloren gegaan. In het begin ging ik, met een doos onder mijn arm, bijna twee keer per week langs klanten in met name Frankrijk om ons product te laten zien. Het was echt nog ouderwets pionieren maar dat maakte het ook heel leuk.”

Toen ook Marcel erbij kwam kreeg Flowex meer mankracht om ook andere markten te bedienen. Voor Flowex was dit een kantelpunt waardoor we mooie stappen konden maken en het bedrijf begon te groeien.

In 2016 werden Marcel en Peter medeaandeelhouder. De afgelopen jaren is zowel Flowex als de Flowersexpress group hard gegroeid. Dit komt mede door een goed product, mogelijk gemaakt door een netwerk van meer dan 80 verschillende topkwekers met name in Zuid Amerika, en een uitstekend team van zeer gemotiveerde en ervaren medewerkers.

“Deze groei zal, neem ik aan, ook veel nieuw uitdagingen met zich meebrengen. Wat is voor jullie binnen het werk/bedrijf de grootste uitdaging?”

Peter: “De grootste uitdaging binnen Flowex vind ik om Flowex elke keer weer een stapje omhoog te brengen qua professionaliteit. Kwaliteit, assortiment en betrouwbaarheid moeten bovenaan staan. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk dat we als team goed functioneren en iedereen plezier heeft in zijn werk. Import is behoorlijk uitdagend omdat we vaak te maken hebben met bijvoorbeeld vertragingen. Klanten merken gelukkig niet wat er soms voor nodig is om het product op tijd op de juiste plaats te krijgen.

Marcel: “Ik vind het altijd weer een uitdaging om ‘het voor elkaar te krijgen’. We hebben binnen ons werk te maken met veel verschillende landen en dus verschillende tijdzones waardoor alles goed gestructureerd in elkaar moet passen. Bij Flowex werken is geen 9 tot 5 maar eerder een 24 uurs job. Op kantoor verwerken wij de bestellingen en daarna begint het hele proces van inkoop, transport tot aan de levering aan de klant

“Als je Flowex als bedrijf zou moeten omschrijven, waar staat Flowex voor jullie dan voor?”

Marcel: “Betrouwbaarheid! Wij komen onze afspraken na. Onze klanten vinden het normaal en vanzelfsprekend dat alles correct gebeurt. Dit geeft al aan hoe wij door de jaren deze betrouwbaarheid hebben opgebouwd. Mocht er toch iets mislopen dan informeren wij hier direct over en lossen wij dit op een correcte manier op. Ook staat Flowex voor een hardwerkend bedrijf dat enorme groei heeft doorgemaakt. De motivatie en betrokkenheid van het personeel is kenmerkend voor Flowex. Ik ben trots op mijn personeel en dit laten wij blijken door ruimte en vrijheid te geven. Dit vertrouwen, een goede motivatie en hard werken zien wij terug in de resultaten.”

Peter: “Flowex staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid, service gerichtheid en een zeer gemotiveerd team van medewerkers. Iedereen kan zelf bloemen importeren maar dat brengt ook veel uitdagingen met zich mee. Wij als Flowex en Flowerexpress group, met ons eigen sterke kantoor in Ecuador, kunnen klanten hierin perfect ontzorgen.”

“Als laatste wil ik jullie vragen hoe jullie de toekomst van Flowex zien, waar streven jullie naar?”

Peter: Wat betreft de toekomst van Flowex ben ik zeer positief! Ondanks de veranderende marktomstandigheden (dure dollar, oplopende transportkosten, inflatie) en vooruitzichten die er zijn ben ik er van overtuigt dat wij hier een positieve weg in zullen vinden en Flowex naar een nog hoger niveau kunnen brengen. We beschikken door ons netwerk van zeer betrouwbare kwekers, met name in Zuid Amerika, over een breed assortiment waar in de komende jaren alleen maar meer vraag naar zal zijn zeker gezien de ontwikkelingen qua productie in Nederland.

Marcel: “Wij kijken positief naar de toekomst waarbij we momenteel met aantal negatieve factoren moeten dealen. De hoge brandstof prijzen en inflatie hebben op ons een grote invloed. De uitdaging hierin zit hem vooral in het positief blijven en dit op een correcte manier door te voeren. Winst maken wordt moeilijk maar met hard werken proberen wij dit negatief weer naar positief om te zetten. Ook is het lange termijn zeer belangrijk voor ons. Het onderhouden van ons contact met klanten en leveranciers blijft voor ons daarom ook een groot speerpunt.